Gouden Boeken een project voor ouderen


Unieke teken- en schrijfcursus voor ouderen


Enlight9

In de afgelopen maanden heb ik het project Gouden Boeken geïnitieerd. Het was een serie tekenbijeenkomsten voornamelijk voor ouderen, en mensen uit het inloophuis in Haarlem.

Het is een groot succes geworden, vier volle groepen tekenden hun persoonlijke herinneringen, die werden gebonden tot een uniek levensboek.

In het onderstaande filmpje is een verslag van het project in de Trionk in Haarlem.

https://www.youtube.com/watch?v=_KtWqwY21dw

Deze film is gemaakt door Buurtblik, een initiatief in Haarlem.

 

Dit is een compilatie van tekeningen van deelnemers:

https://www.youtube.com/watch?v=wLr-jl8C0e8

 

In december waren er veertig gebonden tekenboeken klaar. Het was zeer inspirerend te zien dat elke leven totaal anders is, en iedereen een geheel unieke stijl neerzet. De tekenboeken werden gedeeld met familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen, en leverden bijzondere, eerlijke gesprekken op.

 

Expositie

Het merendeel van de deelnemers gaat mee doen met een expositie. De opening van de expositie is op 9 maart in de Trionk in Haarlem. Je bent van harte welkom.

Van Oosten de Bruijnstraat 60, 2014 VS Haarlem.

Op 9 mei is er een presentatie in de Toneelschuur in Haarlem, informatie hierover volgt nog.

 

Kunstenaar en loopbaancoach Eva Durlachter is initiatiefneemster van dit project. Het project gaat uit van Stichting Vrienden van het Steunpunt voor ouderen en in samenwerking met Haarlem Effect. Het is mede mogelijk gemaakt door de steun van Rabobank, de J.C. Ruigrok stichting, Stichting Codde Beeresteyn en Stichting Sluyterman van Loo.

Eva Durlacher: “Het resultaat van Gouden Boeken is een document van onschatbare waarde. Bijzondere momenten worden op een originele manier herinnert. De persoonlijke boeken brengen gesprekken op gang tussen familieleden, met kinderen en kleinkinderen. Het gedeelde verleden en de herinneringen daaraan scheppen een band, die sterker is dan oude meningsverschillen. Ieder heeft ooit aan dezelfde tafel gezeten, herinnert zich de snorrende kachel in de woonkamer of het licht door de gestreepte gordijnen. Ouderen kunnen zo op een plezierige manier terug kijken op hun leven. Het is mooi om na te kunnen laten wat ze nog willen vertellen, uitdrukken, getuigenis geven van wat belangrijk voor hun is. Het persoonlijke Gouden Boek is een nalatenschap van sfeer, gevoel, verhaal en beeld.”

De cursus werd verzorgd op drie locaties in Haarlem (Trefpunt ’t Trionk, het Verhalenhuis en het Inloophuis Kennemerland) en in Heemstede bij De Luifel. Alle cursussen waren vol geboekt.