Gouden Boeken


Unieke teken- en schrijfcursus voor ouderen

 Gouden Boeken

Gouden Boeken is een kunst- en cultuurproject voor ouderen die meer uit hun leven willen halen. Elk leven is het waard om gezien en gehoord te worden. Iedereen heeft een geschiedenis wat meer dan waard is om verbeeld en verteld te worden.

 

Deze week zijn op verschillende locaties in Haarlem de eerste bijeenkomsten gestart. Onder begeleiding werken de deelnemers acht weken met creatieve teken- en schrijfochtenden aan een eigen getekend levensboek. In de bijeenkomsten krijgen zij inspirerende opdrachten om eigen beelden, verhalen en gevoelens tot uitdrukking te brengen. De deelnemers werken op losse bladzijden die later gebonden worden tot een boek. Ervaring met tekenen, schilderen en schrijven is absoluut niet nodig.

 

Kunstenaar en loopbaancoach Eva Durlachter is initiatiefneemster van dit project. Het project gaat uit van Stichting Vrienden van het Steunpunt voor ouderen en in samenwerking met Haarlem Effect. Het is mede mogelijk gemaakt door de steun van Rabobank, de J.C. Ruigrok stichting, Stichting Codde Beeresteyn en Stichting Sluyterman van Loo.

 

Eva Durlacher: “Het resultaat van Gouden Boeken is een document van onschatbare waarde. Bijzondere momenten worden op een originele manier herinnert. De persoonlijke boeken brengen gesprekken op gang tussen familieleden, met kinderen en kleinkinderen. Het gedeelde verleden en de herinneringen daaraan scheppen een band, die sterker is dan oude meningsverschillen. Ieder heeft ooit aan dezelfde tafel gezeten, herinnert zich de snorrende kachel in de woonkamer of het licht door de gestreepte gordijnen. Ouderen kunnen zo op een plezierige manier terug kijken op hun leven. Het is mooi om na te kunnen laten wat ze nog willen vertellen, uitdrukken, getuigenis geven van wat belangrijk voor hun is. Het persoonlijke Gouden Boek is een nalatenschap van sfeer, gevoel, verhaal en beeld.”

 

De cursus worden verzorgt op drie locaties in Haarlem (Trefpunt ’t Trionk, het Verhalenhuis en het Inloophuis Kennemerland) en in Heemstede bij De Luifel. Alle cursussen zijn vol geboekt. In november start nog een nieuwe cursus in het Odensehuis. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Eva Durlacher, e.durlacher@xs4all.nl.